Το σπίτι που έχτισε μια κεραμική


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/tempmaila/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Όταν, το 1927, ο William Day Gates έχτισε το γηροκομείο του, στη λίμνη Crystal Lake, περίπου 50 μίλια βορειοδυτικά του Σικάγο, το ονόμασε εύστοχα «Trails End». Ο Γκέιτς, ο ιδρυτής και πρόεδρος της αμερικανικής Terra Cotta & Ceramic Co., προφανώς χρησιμοποίησε ό,τι υλικά υπήρχαν στο εργοστάσιο. Εφάρμοσε αφειδώς πλακάκια μέσα και έξω και χρησιμοποίησε ακόμη και υλικά συσκευασίας στη δομή του ίδιου του σπιτιού.

Χτισμένο το 1927, το σπίτι έχει μια απλή, συμμετρική κάτοψη επικεντρωμένη σε ένα τεράστιο διώροφο δωμάτιο.

Η εταιρεία του Γκέιτς στο Ιλινόις κατασκεύασε αρχιτεκτονική τερακότα για περισσότερα από 8.000 κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, μεταξύ των οποίων οι λεγόμενες τράπεζες “jewel-box” σχεδιασμένες από τον Louis Sullivan, το πολυκατάστημα Carson Pirie Scott & Co. του Σικάγο, κτίρια από τον Wright και από τον Purcell & Elmslie, και το Wrigley Building. Η εταιρεία του κατασκεύαζε επίσης κεραμική Teco.

Οι πόρτες εισόδου στο μεγάλο παράθυρο κεντρίζουν το τζάκι.

Ως εκ τούτου, ήταν κατάλληλο ότι, αφού το Trails End είχε παραμείνει ακατοίκητο και παραμελημένο, το σπίτι ανακαλύφθηκε, το 2008, από έναν παθιασμένο συλλέκτη επίπλων και αγγείων Arts & Crafts —ειδικά κεραμικής Teco.

Το τζάκι είναι το επίκεντρο του σαλονιού, απέναντι από το μεγάλο παράθυρο και κάτω από τη γκαλερί στον επάνω όροφο. Το τζάκι και τα πλακάκια δαπέδου προήλθαν από το εργοστάσιο του Gates. Το ίδιο έκανε και η κεραμική «Teco green» που συνέλεξε ο ιδιοκτήτης Tim Pearson.

«Δούλεψα για πρώτη φορά με τον Tim Pearson όταν με προσέλαβε να αναπαλαιώσω το 1911 Frank Lloyd Wright Balch House, στο Oak Park», λέει ο αρχιτέκτονας John Eifler από το Σικάγο. «Ο Tim, ο CFO μιας μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, είχε μια τεράστια συλλογή Teco. Ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που είδαν την αξία αυτού του σπιτιού. Ήταν σε πολύ τραχιά κατάσταση τη στιγμή που το βρήκε».

Μια ζωφόρος από πλακάκια τοπίου στολίζει το στήθος της καμινάδας. Λέγεται ότι είναι πολύ πολύτιμο, είχε βαφτεί όταν ο Tim Pearson αγόρασε το Trails End, το 2008. Αφαίρεσε με κόπο, με το χέρι, το χρώμα.

«Πωλούνταν ως γκρεμό», λέει η Julie Pearson. «Ο Τιμ δεν μπορούσε να πάρει υποθήκη γιατί το σπίτι δεν είχε θέρμανση, ηλεκτρισμό. ήταν ακατοίκητο».

Τρεις καμάρες, που στηρίζονται σε παραστάδες και κίονες επενδυμένες με κεραμίδια από τερακότα, σχηματίζουν μια κιονοστοιχία ανάμεσα στο σαλόνι και την τραπεζαρία.
Στην τραπεζαρία, ένα ζωντανό τραπέζι από λευκή βελανιδιά κάνει παρέα με γλάστρες Teco. Ο ιδιοκτήτης Tim Pearson έκανε το τραπέζι όταν το δέντρο έπεσε σε μια καταιγίδα. το ίδιο δέντρο παρείχε ξύλο για τον πολυέλαιο.

Ο Τιμ και η Τζούλι πέρασαν μια δεκαετία ανακαινίζοντας το σπίτι, ζώντας εκτός του χώρου για τα πρώτα οκτώ χρόνια. Ο John Eifler ηγήθηκε ενός έργου που σταθεροποίησε τη δομή των 2.200 τετραγωνικών ποδιών. έχτισε μια νέα στέγη. εγκατεστημένες χάλκινες υδρορροές. πρόσθεσε ένα μπάνιο? μετέτρεψε δύο μικρά υπνοδωμάτια σε μια μεγάλη κύρια σουίτα. Εγκατέστησε νέα ηλεκτρικά, θέρμανση, ψύξη και υδραυλικά συστήματα. και αντικατέστησε πολλά σάπια ξύλα.

Μια πρώιμη φωτογραφία δείχνει πόσο αυθεντική είναι η αποκατάσταση.
Το ψηλό σαλόνι έχει ένα πολύχρωμο δάπεδο με πλακάκια, ένα τεράστιο παράθυρο με την πλώρη και, κάτω από ψηλά δοκάρια, απαλό στένσιλ.

«Αν και το σπίτι ήταν ένα χάος, είχε την αρχική του διάταξη και πολλά βασικά στοιχεία ήταν άθικτα», λέει ο Eifler. «Έμειναν ένα τεράστιο, τοξωτό παράθυρο του σαλονιού και πολλά παράθυρα για τα φρύδια. Μεγάλο μέρος του ξύλου χρειαζόταν αντικατάσταση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού γυαλιού επέζησε. Όσο για το σαλόνι και την τραπεζαρία: είναι ένας πραγματικός κατάλογος από τερακότα!».

• Ο Pearson ήταν ένας παθιασμένος και γνώστης συλλέκτης επίπλων αντίκες και κεραμικής Teco. Μεγάλο μέρος των επίπλων και της κεραμικής του Gustav Stickley αγοράστηκε με τα χρόνια στο ετήσιο συνέδριο Arts & Crafts, στο Grove Park Inn, στο Asheville, NC

Ο Γκέιτς χρησιμοποίησε τα πολύχρωμα προϊόντα της εταιρείας του για το τεράστιο πάτωμα του σαλονιού και το προεξέχον τζάκι και περίβλημα, για παραστάδες και κολώνες, για να διακοσμήσει εξωτερικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής γέφυρας, και ως σημεία στίξης στο εξωτερικό του σπιτιού.

Ο αρχιτέκτονας John Eifler αναρωτιέται πώς η τερακότα εφαρμόστηκε σε στρογγυλές στήλες, ανάμεσα στα κύρια δωμάτια. είναι χαρούμενος που έχουν επιβιώσει άθικτα.

«Το εσωτερικό είναι γεμάτο πλακάκια που χρονολογούνται από το 1923», λέει ο Eifler. «Αλλά υπάρχουν περισσότερα πλακάκια παντού και ακόμη και τρία κουτιά μπλε πλακάκια που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Κάποια από την τεχνική έχει χαθεί: Για παράδειγμα, όταν ψήνουμε πηλό, αυτός συρρικνώνεται λίγο. Πώς λοιπόν έφτιαξαν τις κολώνες ανάμεσα στο σαλόνι και την τραπεζαρία; Οι κολώνες είναι στρογγυλές, εγκιβωτισμένες σε κεραμίδια, χωρίς κενά. Δεν ξέρουμε πώς το έκαναν αυτό.

«Το πλακάκι που απεικονίζει ένα τοπίο, πάνω από το τζάκι του τζακιού, είναι πολύ πολύτιμο», συνεχίζει. «Όταν φτάσαμε για πρώτη φορά εδώ, ήταν βαμμένο».

Μια όμορφη, πλακόστρωτη γέφυρα εκτείνονταν σε μια μικρή λιμνούλα όταν το σπίτι ήταν καινούργιο. Σήμερα, διασχίζει το νερό που εκλύεται από το γεωθερμικό σύστημα.

Το δεξί χέρι του Eifler στο έργο ήταν ο Jonathan Leck, ένας τεχνίτης με έδρα τη Μινεάπολη που κατασκευάζει και πουλά φωτιστικά τύπου Arts & Crafts. Αποκαθιστά την ξυλουργική, την πέτρα και το πλακάκι. και, ως ειδικότητα, έχει ενεργήσει ως σύμβουλος στην αποκατάσταση αρκετών σπιτιών Frank Lloyd Wright, συμπεριλαμβανομένου του Fallingwater.

«Αυτό ήταν ένα όμορφο έργο!» Ο Λεκ θυμάται, «—αν και, όταν έφτασα, έπεφτε γύψος από το ταβάνι. Αυτό το σπίτι είναι μοναδικό στο είδος του. Ο Tim Pearson έκανε ένα υπέροχο πράγμα όταν έσωσε αυτό το σπίτι».

Η συλλογή επίπλων της Pearson περιλαμβάνει αυθεντικούς καναπέδες Stickley και καρέκλες Morris, βιβλιοθήκες από καπνιστή βελανιδιά με πόρτες από μολυβένιο γυαλί, τραπέζια με λάμπες με λάμπα – και ένα τραπέζι με ζωντανή όψη που έφτιαξε ο ίδιος από μια λευκή βελανιδιά που κατέβηκε σε καταιγίδα. Τα επιπλωμένα δωμάτια δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό για μια μοναδική συλλογή από γλάστρες Teco, πολλά με το χαρακτηριστικό πράσινο ματ χρώμα Teco.

Δυστυχώς, ο Tim Pearson προσβλήθηκε από τον Covid-19 και πέθανε το 2022. Η χήρα του, Julie, ζει σήμερα στο Trails End. «Είναι τόσο ταιριαστό που η ισόβια συλλογή του πρέπει να είναι εδώ», λέει. «Το Teco ήρθε σπίτι».

Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της κεραμικής Teco:

Πόροι

αρχιτέκτονας
Τζον Άιφλερ, Eifler AssociatesΣικάγο: eiflerassociates.com

αποκατάσταση
Jonathan P. Leck, JP Leck DesignSt. Paul, MN: jpleckdesign.com

Σχετικοί πόροι

πλακίδιο a&c
Πηλός σε τετράγωνο στο άπειρο claysquared.com
Χειροποίητο πλακάκι τέχνης εποχής

Motawi Tileworks motawi.com
Χειροποίητο πλακάκι τέχνης για αρχιτεκτονική τοποθέτηση

Κεραμική Pewabic pewabic.org
Κεραμική και πλακάκια τέχνης ποιότητας κειμήλιο

χάλκινες υδρορροές
Κλασικά συστήματα υδρορροής ντοlassicgutters.com
Συστήματα και εξαρτήματα υδρορροών κατάλληλων για την περίοδο

έπιπλα
Στίκλεϋ stickley.com


Warning: Undefined array key "mts_related_posts_taxonomy" in /home/tempmaila/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/functions/theme-actions.php on line 320

Comments (No)

Leave a Reply